EDIC Karlovac sudjelovao u obilježavanju 30 godina Interrrega i dana teritorijalne suradnje

 

6. listopada 2020. s početkom u 11: 00 EDIC Kalrovac pridružio se proslavi 30 godina Interrega koja se obilježila sadnjom drveća ispred dječjeg vrtića „Grabrik“. Obilježavanju su prisustvovali Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije gđa. Nataša Tramišak, Voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognyan Zlatev, predstavnici Karlovačke županije i Grada Karlovca te Ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske dr.sc. Julije Domac, ujedno i posebni savjetnik Predsjednika Republike Hrvatske za energiju i klimu te predsjednik europskog udruženja regija i gradova FEDARENE.

Prisutni uzvanici upriličili su događaj govorom, a sadnjom stabala poslali snažnu poruku o važnosti europskih programa, ali i europskog zajedništva kroz teritorijalnu suradnju.

30 stabala za 30 godina Interrega!

Europski dan suradnje obilježava se svake godine u rujnu u više od 30 država Europe. Posebno je važno istaknuti da ovogodišnji Europski dan suradnje obilježava 30 godina postojanja Interreg programa, odnosno 30 godina prekogranične suradnje. Razlog obilježavanja ovog dana krije se u činjenici da je Europa satkana od niza različitih kultura i ekonomija koje se temelje na međusobnom razumijevanju i podržavanju s ciljem postizanja maksimalnog potencijala za rast i razvoj. Kako bi se potaknula suradnja, Europska unija koristi različite načine, a jedan od njih je provedba Interreg programa. Financijski potencijal Interreg programa iznosi preko 10 milijardi eura, a svrha Interreg programa je poticanje regija na međusobnu suradnju i rješavanje zajedničkih izazova, kao što su klimatske promjene, socijalna inkluzija, pitanja migranata te ostalih važnih područja.

Europski dan suradnje potiče vidljivost i svijest o Interreg programima, stavljajući naglasak na to kako prekogranična, transnacionalna i međuregionalna suradnja smanjuje međusobne prepreke i razlike. Važna komponenta svih projekata financiranih od strane Europske unije u sklopu Interreg programa je da za cilj imaju poboljšanje kvalitete života svih stanovnika unije, ali i šire. Ove godine umjesto organizacije jednog prekograničnog događaja kroz program Interreg IPA program prekogranične suradnje Hrvatska -Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014.-2020., donesena je odluka da je najbolji način obilježavanja 30 godina Interrega organizacija tri lokalne manifestacije u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

U svakoj od navedenih zemalja tijekom rujna i listopada 2020. godine zasadit će se po 10 stabala. Ukupno 30 stabala predstavljat će 30 godina uspješne Interreg suradnje.

Comments are closed.