Digitalna pismenost današnjice

 

Tehnologija je sastavni dio naših života. Svaku našu interakciju s računalom ili nekim drugim uređajem uvjetuje kod. Programiranje je niz uputa računalu kako da izvrši određenu radnju, a izvodi se u nekom od programskih jezika. Bez obzira koristimo li pametni telefon za poziv roditeljima, izrađujemo mobilnu aplikaciju, ažuriramo svoju internetsku stranicu ili koristimo navigaciju tijekom vožnje, svuda oko nas je nešto programirano. Upravo zato, programiranje postaje vještina nužna za razumijevanje i snalaženje u hiper-povezanom svijetu.

Jedan od glavnih ciljeva Koalicije za digitalne vještine i poslove jest omogućiti da svaki član društva ima odgovarajuće digitalne vještine za napredovanje u društvu i na tržištu rada, uključujući programiranje. Koalicija okuplja države članice, tvrtke, socijalne partnere, neprofitne organizacije i obrazovne ustanove koje se bave problemom nedostatka digitalnih vještina u Europi i poduzimaju različite aktivnosti i mjere u tom području. U Hrvatskoj, aktivno poticanje stvaranja novih radnih mjesta i povećanje broja zaposlenih digitalnih profesionalaca misija je Nacionalne koalicije za digitalne vještine i digitalna radna mjesta .

Europska komisija ujedno promovira Europsku inicijativu za programiranje  koja okuplja velik broj dionika iz različitih područja, a kojima je cilj promicanje programiranja i računalnog razmišljanja u svim razinama obrazovanja, kao i učenje programiranja u ne formalnijim oblicima. Ova inicijativa koju predvode European Schoolnet mreža i velike globalne tvrtke Microsoft, SAP, Samsung, Liberty Global te Facebook, nastoji promovirati programiranje kroz različite online i offline aktivnosti te svakodnevni život, s idejom da programiranje postane ključna kompetencija unutar obrazovnih sustava zemalja članica EU.

Više na poveznici

Comments are closed.