Definiran proračun EU za 2020.

Definiran je proračun EU-a za 2020 ,koji će EU omogućiti da usredotoči svoje resurse na prioritete koji su važni za građane: klimatske promjene, radna mjesta, mladi, sigurnost i solidarnost u EU-u.

Günther H. Oettinger, europski povjerenik za proračun i ljudske resurse, rekao je: "Proračun EU-a za 2020. godinu je kontinuitet - posljednji je prema sadašnjem dugoročnom proračunu i posljednji koji je Junckerova komisija predložila i pregovarala. usmjeriti sredstva tamo gdje su to potrebe. To će pomoći u stvaranju radnih mjesta, rješavanju klimatskih promjena i podsticajima za ulaganja u cijeloj Europi. Uložit će u mlade ljude i u zaštitu Europe. Svi ovi prioriteti također se odražavaju u prijedlogu Komisije za dugoročni proračun EU-a nakon 2020. Sada bi se trebali usredotočiti na pravodobno usvajanje sljedećeg dugoročnog proračuna kako bismo korisnicima osigurali sigurnost i stabilnost te nastavili stvarati dodanu vrijednost EU-a za sve. "

Definiran je proračun EU-a za 2020. godinu koji će iznositi 168,69 milijardi eura i 153,57 milijardi eura kreditnih kredita . Ključne značajke uključuju:

  • 21% cjelokupnog proračuna namijenjeno je mjerama za suzbijanje klimatskih promjena
  • Oko polovine sredstava namijenjeno je za konkurentnost gospodarstva
  • 1,2 milijarde eura ići će za Europski globalni satelitski navigacijski sustav Galileo
  • 255 milijuna eura pružit će poticaje europskim tvrtkama da rade zajedno na razvoju obrambenih proizvoda i tehnologije u skladu s Europskim programom za industrijski razvoj u obrani.
  • 2,89 milijardi eura ići će na obrazovanje putem Erasmus + dok će Europski solidarni korpus stvoriti prilike za volontiranje ili rad na projektima u zemlji ili inozemstvu sa 166,1 milijuna eura (+ 15,9% u odnosu na 2019. godinu)
  • Europskim poljoprivrednicima je namijenjeno 58,12 milijardi eura
  • 2,36 milijardi eura ići će Fondu za azil, migracije i integraciju, Fondu za unutarnju sigurnost i agencijama koje djeluju na ovom polju (Europol, Europska agencija za graničnu i obalnu stražu (Frontex), EASO, eu-LISA.

Comments are closed.