Komisija poduzima korake za jačanje europske suradnje na području borbe protiv terorizma, organiziranog kriminala i cyber kriminala

Dana 28.04.2015. godine Europska komisija prokrenula je agendu o sigurnosti za razdoblje 2015 - 2020 kako bi poduprijela suradnju država članica u borbi protiv sigurnosnih prijetnji te pojačala zajedničke napore u borbi protiv terorizma, organiziranog kriminala i cyber kriminala. Dnevni red utvrđuje konkretne alate i mjere koji će se koristiti u ovom zajedničkom radu kako bi se osigurala sigurnost i rješavanje ove tri prijetnje učinkovitije.

Nedavno istraživanje Eurobarometra pokazuje da su građani sve više zabrinuti za svoju sigurnost: postotak udjela ljudi koji vide terorizam kao glavni sigurnosni izazov u EU je skočio sa 33% u prosjeku u 2013. na 49% danas. Nedavni teroristički napadi na Europu i njezine  vrijednosti pokazuju da moramo raditi zajedno kako bi odolili tim prijetnjama, uz puno poštivanje temeljnih prva. Odgovornosti za osiguravanje unutarnje sigurnosti prije svega u zemljama članicama, prkosi sposobnosti pojedinih zemalja da djeluju samostalno te zahtijevaju potporu EU za izgradnju povjerenja kako bi se olakšala suradnja, razmjena informacija i zajedničko djelovanje.

EU je izgradio niz alata za pomoć u provedbi zakona država članica u borbi protiv kriminala i terorizma. Uspjeh ovisi o učinkovitoj suradnji između institucija EU-a, država članica te nacionalnih vlasti. Agenda će omogućiti bolje korištenje tih alata omogućujući bolju razmjenu informacija i povećanu suradnju.

Ovaj pristup može prilagoditi novim prijetnjama. Pristup će se koristiti za rješavanje ti najvažnijih izazova:

1) sprječavanje terorizma i suprotstavljanje radikalizaciji;

2) borbe protiv organiziranog kriminala;

3) borbe za cyber kriminal.

Ključne mjere uključuju:

- Suzbijanja radikalizacija:

- Ažuriranje Okvirne odluke o terorizmu

- Jačanje dijaloga s IT industrijom

- Jačanje pravnog okvira na oružje

- Jačanje alata za borbu protiv cyber kriminala:

- Jačanje kapaciteta Europola 

Više o ovoj temi ovdje

Comments are closed.