70. obljetnica Opće deklaracije o ljudskim pravima

U Europskom parlamentu će se od 19. do 23. studenog održati Tjedan ljudskih prava u svrhu obilježavanja 70. obljetnice Opće deklaracije o ljudskim pravima.

Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima, usvojena 10. prosinca 1948., postavlja po prvi puta, temeljna prava i slobode inherentne svim ljudima.

Kako bi obilježio 70. obljetnicu, Europski parlament organizira tjedan događanja, uključujući konferenciju na visokoj razini u Bruxellesu 20. studenog. Konferencija će okupiti predstavnike iz cijelog svijeta koji će razgovarati o zaštiti ljudskih prava u digitalnom svijetu te zaštiti manjina.

 

Zaštita temeljnih prava unutar EU-a

U sklopu Tjedna ljudskih prava, parlamentarni odbori organiziraju rasprave o ulozi vlada, institucija i civilnog društva u jačanju poštivanja temeljnih ljudskih prava u EU-u, uključujući prava djece. Odbor za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove (LIBE) će 19. studenog raspravljati o novom izvješću o temeljnim ljudskim pravima koje obuhvaća prava migranata, LGBT populacije, osoba s invaliditetom i neovisnost pravosuđa u EU-u.

 

Zaštita ljudskih prava izvan granica EU-a

Odbori također žele promicati ljudska prava u razvojnoj pomoći EU-a te razmjenjivati suradnju sa zemljama koje nisu članice.

Na Tjednu ljudskih prava prikazivat će se priče o borcima za ljudska prava iz cijelog svijeta, a Europski parlament će u prosincu dodijeliti Nagradu Saharov za slobodu misli 2018. ukrajinskom filmskom redatelju Olegu Sentsovu.

Comments are closed.