2018. – Europska godina kulturne baštine

eych2018-logo-fake_0

Od arheoloških nalazišta do suvremene arhitekture, od srednjovjekovnih dvoraca do folklorne tradicije i umjetnosti, europska je kulturna baština u samom središtu kolektivnog sjećanja i identiteta europskih građana. Osim toga, sektor kulturne baštine pridonosi rastu i otvaranju novih radnih mjesta u gradovima i regijama te je ključan element u razmjenama Europe s ostatkom svijeta. U EU-u je 7,8 milijuna radnih mjesta neizravno povezano s baštinom. U sektoru kulturne baštine u EU-u zaposleno je više od 300 000 ljudi, a s 453 registrirane lokacije u Europi kao regiji nalazi se gotovo pola stavki s UNESCO-ova Popisa svjetske baštine. Zbog toga Komisija je zaključila da je opravdano 2018. Proglasiti Europskom godinom kulturne baštine. Odluka Vijeća i Europskog parlamenta kojom se 2018. Određuje kao Europska godina kulturne baštine donesena je 17. svibnja 2017. na temelju prijedloga Komisije od 30. kolovoza 2016.

Europska godina kulturne baštine bit će usmjerena na bogatstvo europske kulturne baštine te će se isticati njezina uloga u stvaranju zajedničkog osjećaja identiteta i izgradnji budućnosti Europe. Svrha je Europske godine kulturne baštine podizanje razine osviještenosti o društvenoj i gospodarskoj važnosti kulturne baštine. Građani iz svih sredina moći će sudjelovati u tisućama inicijativa i događanja diljem Europe. Cilj je doprijeti do što je moguće više ljudi, posebno djece i mladih, lokalnih zajednica i ljudi koji su rijetko u doticaju s kulturom, kako bi se promicao zajednički osjećaj odgovornosti.

Tijekom godine diljem Europe organizirat će se niz inicijativa i događanja kako bi se građane približilo kulturnoj baštini te kako bi se s njom bolje upoznali. Projekti i inicijative koji se provode u državama članicama EU-a, općinama i regijama dopunit će se transnacionalnim projektima koje financira EU. Komisija će, primjerice, s državama članicama organizirati Assises du Patrimoine kao središnje događanje Europske godine kulturne baštine s ciljem početka rada na dugoročnom akcijskom planu EU-a za kulturu i kulturnu baštinu.

Više o ovoj temi i događanjima diljem Europske unije čitajte ovdje

Comments are closed.